19 november: pepparkaka – göteborg – borowczyk

LÄST

gingerbread

— The Gingerbread Boy

i serien Well-loved tales i serien A Ladybird easy-reading book (grade 1), återberättad av Vera Southgate

Vet inte om det här något för barn, men å andra sidan händer det otäcka saker i de vanligaste barnsagorna. A little old lady bakar en pepparkaksgubbe när hon hör rop på hjälp från ugnen och släpper ut gubben, som rymmer sin väg och hamnar på äventyr. Han hamnar vid en flod och kan inte ta sig över, men får hjälp av en räv. På andra sidan slänger räven upp pepparkakan i luften och fångar den med munnen.

”Oh dear!” said the little gingerbread boy, ”I am one quarter gone!”

The he cried: ”I am half gone!” The he cried,”I am three-quarters gone!”

And after that, the little gingerbread boy said nothing more at all.

Florin

— Erik Florin Persson: Film i stadens tjänst. Göteborg 1938-2015

Oah, en bok om film i Göteborg, tänkte jag när jag såg den i hyllan. Jag lånade, började läsa, men efter ett tag insåg jag: Det här är jag inte alls intresserad av. Det är en doktorsavhandling med allt vad det innebär: mängder med sidor av metod och teori innan man kommer till kärnan. Det är okej, det ska vara så. Men på vägen mot kärnan började jag inse, är jag alls intresserad av kärnan, en avhandling om Göteborgs stads beställningsfilmer under den här perioden. Filmerna: Staden vid Göta älv (1938) https://www.filmarkivet.se/movies/staden-vid-gota-alv/, Sveriges port mot väster/Staden vid Västerhavet (1946) https://www.filmarkivet.se/movies/sveriges-port-mot-vaster/, Den gyllene porten (1957) https://www.filmarkivet.se/movies/den-gyllene-porten/, Göteborg (1973), Göteborg – Porten mot väster (1982) och några till. Du får avgöra själv om du har användning för den här boken. Flera av filmerna har jag sett, men jag behöver inte veta hur de passar in i Göteborgs stads förändrade syn på hur man lanserar staden.

SETT

Boro 1

— Boro. Camera Obscura. The Walerian Borowczyk Collection

Jag växte upp med flera av de här filmerna. På den tiden när riktiga filmer gick på vanliga biografer. Jag minns att jag såg The beast två gånger på Cosmorama. Han har hyllats runt om i världen, inte utan problem, eftersom hans senare filmer av en del betraktas som pornografiska. I den här boxen ingår Goto, Isle of Love, Immoral tales (i tvä versioner), Blanche, The beast, en massa kortfilmer. Han var animatör från början och han har en animatörs noggrannhet när det gäller detaljer även i spelfilmer. För The beast blandade han själv till sperman. Det har varit en högtidsstund att i vuxen ålder se om de här filmerna, inte minst tack vare det gedigna extramaterialet. Antagligen finns en del av det här på nätet, men det får ni leta efter själva. Jag har hittat ett par filmer som inte är med i boxen och återkommer till dem när jag sett dem.

Boro 2

Boro 3

Boro 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s