25 november: Allt du inte visste om äckligt och atombomber.

LÄST

25 äckliga

— Allt du inte visste om äckliga grejer

Det här är väl en variant på trenden med kiss- och bajsböcker. Originaltiteln är lite mer sansad: The Science of Goo. Vi producerar 1,5 liter snor och 5-15 dl saliv varje dag, på en vecka blir det som 30 läskburkar. 91% av oss petar i näsan. Men djur- och växtvärlden dominerar: Slemsvampen har ingen hjärna, men kan hitta genom labyrint i sökandet efter föda. Kåda, gyttja, lim, spyor och annat geggigt är väl representerat. Det är förstås en DK-bok.

SETT

25 book 1

— The book of vision – Italien/England/Belgien 2020 Carlo Hinterman

En väldigt Terrence Malick-liknande film, men har är bara en av producenterna, när det gäller det visuella. Ett tema som appellerar till mig, rotande i gamla texter för att upptäcka historiens hemligheter. Men till slut känns det som manér, kanske för att jag har svårt att hänga med i växlingarna mellan nu och då, och hur karaktärerna relaterar till varandra över tid och rum. Det är nog inte meningen att man ska förstå. Det är vackert och mystiskt, men är det meningsfullt?

25 book 2

25 book 3

25 nuevo 1

— Nuevo orden – Mexiko/Frankrike 2020 Michel Franco

En stad i uppror någonstans medan borgarna innanför sina murar ska fira bröllop. Upploppen sprider sig och alla borgare råkar illa ut. Sedan verkar det som militären eller polisen tar över och fängslar en massa borgare, våldtar och torterar dem och utkräver lösesumma för att lämna tillbaka dem, kanske. Det är nog inte meningen att man ska förstå. Det är grymt och brutalt, men är det meningsfullt?

25 nuevo 2

25 operation 1

— Operation Hurricane – England 1952 Ronald Stark

— The H-bomb – England 1956 David Villiere

— The hole in the ground – England 1958 David Cobham

Tre informationsfilmer om atombomben, extramaterial till The day the earth caught fire, den fånigare än den andra. I den första får vi följa förberedelserna till en engelsk atombombssprängning utanför Australiens (de står i förtexterna att de gett sitt tillstånd), för att det är viktigt att mäta effekterna, Den tredje är inspirerad av filmer från andra världskriget där man får följa män och kvinnor vid ett kommandocentrum i deras arbete med att följa egna och fiendens flygplan. Här följer man den radioaktiva spridningen efter en sprängning i detaljerade kartor med vindriktningar. Jag har sällan sett så många göra något så meningslöst. Man låtsas inte om att en stad bombats, utan det som gäller är att kontrollera ”the fall out”. Antagligen var det den aspekten som alla pratade om, det som skilde den här bomben från de tidigare, och man ville göra en film som visade hur man hade kontroll. Den stora anläggningen finns i ett hål i en klippa vid havet, Vid ett tillfälle förlorar de telefonkontakten med omvärlden och någon kommer ut genom hålet för att reparera ledningen. Det var avbrott på fyra ställen, rapporterar han.

25 operation 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s