27 februari -22: En heldag på Netflix – engelskt, franskt, japanskt.

Following the detectives 1

Following the detectives. Real locations in crime fiction
Eftersom den här boken handlar om olika fiktiva detektiver i olika verkliga städer, så det vettigt att, precis som med gårdagens bok, redovisa dem en detektiv i taget. Jag har precis avslutat kapitlet Colin Dexter & Inpector Morse’s Oxford av Martin Edwards. Jag tror jag har läst de flesta av de 13 romanerna och jag har definitivt sett alla 33 episoder. Oxford är en sympatisk stad som jag varit alldeles för lite och John Thaw som Morse är en sympatisk karaktär, som jag gärna tillbringat mer tid med. För varje detektiv finns en karta med de viktigaste platserna utpekade och kommenterade. Det finns tips på webb-sidor och lite användbara listor.

img447
Tidigare: Ian Rankin och Rebus i Edinburgh, Donna Leon och Brunetti i Venedig. Jag har två gånger försökt läsa Donna Leon, men avbrutit båda gångerna, nu fick jag lust igen, men nu vet jag bättre. Jag hoppar över de jag inte läst: Raymond Chandler och Marlowe i Los Angeles, Sara Paretsky och V I Warshawski i Chicago, Arnaldur Indridason och Erlendur i Island, John D MacDonald och Travis McGee i Florida.

Mystery junction 1

MORGONFILMEN: Mystery junction

England 1951 Michel McCarthy
En morgonfilm ska vara omkring en timme och den här tre minuter längre. Ovanligt med så korta biograffilmer på 50-talet. Tåg är alltid trevliga miljöer och här blir ett gäng med passagerare, inklusive en mördare under poliseskort på väg till rättegång, insnöade på en ödsligt belägen station när de ska byta tåg.

Mystery junction 2

Pêcheur d'Islande
KVÄLLSFILMEN: Pecheur d’Islande
Frankrike 1959 Pierre Schoendoerffer
A cool fish, märkligt lakonisk, det är kanske det isolerade fiskesamhället som gör det. Det görs inte något dramatiskt av alla stormar som fiskebåten får utstå, mest bara en gungande kamera riktad mot fören. Historien med redardottern som förälskar isg i den rejäle, men bångstyrige, fiskaren, har variets sedan filmens födelse.

Pecheur d’Islande 2

Midnight diner 1

NATTFILMEN: Midnight diner. Tokyo Stories: “Tan-men”
En väldigt japansk serie som kretsar kring en liten japansk restaurang som bara är öppen efter midnatt. Den bygger på en manga och karaktärerna uppför sig som de vet det. 25 minuter är lagom till en nattöl, och jag gillar japaner, så jag kommer nog att ge den några fler chanser. Vem vet, den kan utveckla sig till en bästis, 2 säsonger på Netlix. Det är en tan-men på bilden nedan.

Midnight diner 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s