5 mars -22: gäng av olika slag

Krokäng 1

– Krokäng – steget före Liseberg av Gösta Carlson
För många år sedan hittade jag i Lund ett programblad för Krokängsbiografen. Att det var tryckt i Göteborg gjorde att jag tog en kopia. Många år senare råkade jag hitta bladet och nu visste jag bättre. Krokäng var en gammal nöjesplats på Hisingen och tydligen hade det funnits en biograf där. I mitt sökande att få veta mer hittade jag den här boken, Gästa Carlssons sista bok, utgiven efter hans död. Och där hittade jag en mening: “Inte ens den nyuppförda biografen på Krokäng bar sig.” Det är allt. Det gör att det är svårt att tidsbestämma den, men det bör ha varit under halvan av 1910-talet, men under hur lång period.

Krokäng 2

Krokäng 3

MORGONFILMEN: Chicago Med: All the things that could have been

Ring of spies 1

KVÄLLSFILMEN: Ring of spies /Den röde agenten
England 1963 Robert Tromson
Det är något mysigt över gamla engelska filmer som utspelar i engelsk samtid, oavsett genre. Det beror väldigt mycket på det sätt karaktärerna pratar och rör sig i typiska miljöer. När 60-talet kom försvann detta, och det märks mycket tydligt i den här filmen. Inget mysigt här, inte. Den nya engelska vågen var sakligare och gråare. Den här tillhör väl inte direkt vågen, men berättar väldigt sakligt hur man kan råka bli spion, och ännu sakligare, riktigt dokumentärt hur man kan göra någonting åt det. Filmen slutar med en varning. Han som sitter bredvid dig i salongen kan vara en spion.

Ring of spies 2

NATTFILMEN: Our Gang: The old wallop
USA 1927 Robert McGowan
Det är inte alltid avprickningen fungerar, den här upptäckte jag efteråt, att jag redan sett, och den var lika dålig då. När Our Gang fungerar är det bland det roligaste som gjorts, men när det, som här, kretsar kring ett enda skämt, blir det långtråkigt trots att det är kort.

The old wallop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s