6 mars -22: män… män… män…

Klee

– Paul Klee – utgiven av Malmö konsthall 1991
Av en slump råkar jag läsa flera konstböcker från den period i början av 1900-talet när konstlivet var som intensivast. Klee höll sig utanför alla -ismer, vilket bekräftas i en bok om Gustav Klimt som jag just avslutat. Boken innehåller texter av flera författare, inkl Klee själv, dagbok, dikter och konstteori. Och mängder av illustrationer av hans verk – i färg.

hawks

– Coversations with the great moviemakers: Howard Hawks
Så mycket mer en berättare när han pratar om sin karriär än Frank Capra, som teoriteserar. Jag upptäckte filmen under den period Hawks gjorde sina sista filmer. Capra var en känslosam berättar på film och varje ny var en upplevelse. Hawks blandae stilar och genrer och hade kommit på att om han klippte tätare före och efter repliker, så skulle tempot upplevas som snabbare, särskilt märkbart i His girl Friday.

Warn that man 1

KVÄLLSFILMEN: Warn that man /Mysteriet Buckley Hall
England 1943 Lawrence Huntingdon
Klumpig titel, men den bygger på en pjäs som antagligen hette så, Det är en obekväm variant av det mystiska huset, men istället för spöken eller mördare är det tyskar som planerar att kidnappa någon, antagligen Churchill. Det är svårt att ta den på allvar, därför att alla engelsmän spelar som om det vore en komedi, medan tyskarna dödar folk.

Warn that man 2

Ingen nattbio, finalen av Allt för Sverige i stället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s