– Gustav Klimt (Taschen)
Stadsbibliotekets största bok är antagligen den om Gustav Klimt, utgiven av Taschen. Det är många gånger som jag släpat den till kafébordet för att bläddra i den, Så när jag råkade se en pocketvariant av den i bokhandeln tvekade jag inte, och nu har jag läst den ocks. Olika författare skriver om olika aspekter av hans verk, friser, landskap, porträtt, skisser. Tacksamt nog är det sidhänvisningar till de bilder som beskrivs, det saknas alltför ofta i böcker, men eftersom det vimlar av bilder över hela uppslag och till och med utvikningsbilder, som av estetiska skäl inte är paginerade. så blir det ändå lite av en kamp att hitta rätt. Ännu en bok från den här inspirerande tiden, jag håller på att läsa många fler.
MORGONFILMEN: Our gang: The smile wins
USA 1928 Robert McGowan
Egentligen en nattfilm, men det var ont om tid för frukost, två pressvisningar väntade. Den 66:e och sista filmen i Roach-Pathé-serien (nu har jag sett alla). Distributören Pathé gick i konkurs och Roach inledde ett samarbete med MGM, som småningom skulle ta över Our gang helt, med högre budget och sämre resulrat. Den bok man måste använda för att bocka av sina Hal Roach-filmer Past humor, presemt laughter. Volume One: Hal Roach av Richard M Robert. Den ser ut som den är gjorde på stencileringsapparat och har urusel layout, men får inte bara med allt som Hal Roach producerat på 500 sidor, utan har också kompletta filmografier över Charley Chase och Max Davidson, inklusive de som producerades av andra filmbolag.
CAPITOL: Nelly & Nadine
Sverige/Belgien/Norge 2022 Magnus Gertten
2011 gjorde Gertten Hoppets hamn baserat på arkivmaterial från när de vita bussarna 1945 kom med överlevande från de tyska lägren. Han letade upp människorna bakom de anonyma ansiktena. Och det har han fortsatt med. Om jag inte missat någon är det här den tredje filmen på temat. Filmen blir som en deckare eller varför inte Arvinge sökes. Ibland har en filmare tur. Det saknas inte material från historien, från kostor fulla med brev, bilder och dagböcker till grammofonskivor och 8 mm-filmer. Allt är mycket skickligt använt, inklusive ljudbehandling.
CAPITOL: La panthère des neiges /Snöleoparden
Frankrike 2021 Marie Amiguet, Vincent Munier
Att se den här filmen efter den förra är som att gå från en Rolls Royce till en Epa-traktor. Det är mer ett reportage än en film, med en viskande dialog (onödigt högt spelad i salongen) för att inte skrämma djuren. De två världsberömda fotograferna tillbringar hela dagarna med att leta efter djurliv på Tibetplatån och vi tillbringar tiden med dem. Den hann dyka upp några djur och fåglar innan jag gick. Åtminstone en i publiken satt och tittade på sin telefon istället. Antagligen dök det upp en snöleopard innan slutet, annat vore snopet. Senare fick jag höra att den kom fem minuter innan slutet.
KVÄLLSFILMEN: So little time /Kort lycka
England 1952 Compton Bennet – med: Maria Schell, Marius Goring
Under andra världskriget i Belgien blir en ung pianist förälskad i en tysk pianist, som ockuperat hennes herrgård. Jag antar att tanken är att man ska förstå att det är dumt med krig när musiken förenar två fiender.
NATTFILMEN: Smith’s candy shop
USA 1927 Alf Goulding MS-247