8 mars -22: lag, lamm och Dickens

Offbeat 1

MORGONFILMEN: Offbeat
England 1961 Cliff Owens – med: Mai Zetterling
En lagens man listar sig in i ett kriminellt gäng och faller för Mai, men det går bra ändå. Något tillgjord historia med att låtsas vara vägarbetare och gräva sig in till kassaskåpet den vägen. Allt bankande borde ha gjort personalen misstänksam. Ovanligt med en film från 60-talet som är bara en dryg timme, men handlingen räckte väl inte till mer. Mai lyser.

Offbeat 2

Lamb 1

CAPITOL: Lamb /Lamm
Island/Polen/Sverige 2021 Valdimir Jóhannsson – med: Naomi Rapace
Den här är så ovanlig att den delat kritiker mitt itu. Det är en skröna, folksaga, lätt accentuerat genom att den är indelad i kapitel. På ytan skildrar det dagliga livet på en isolerad fårfarm på Island, med bondeparet egentligen de enda människorna, även om hans bror dyker upp en kort stund, men det naturalistiska blir gradvis övernaturligt. Antingen är du med på att det blir en isländsk skröna eller också protesterar du.

Lamb 2

Little Dorrit 1

KVÄLLSFILMEN: Little Dorrit /Lilla Dorrit
Danmark 1924 A W Sandberg – med: Karina Bell
Dickens roman har filmats många gånger, den kanske mest tillfredsställande är Christine Edzards sex timmar långa version, egentligen två filmer som berättar samma historia utifrån två av karaktärernas perspektiv. Den här danska filmen är bara drygt två timmar och jag trodde att den skulle bli en plåga att ta sig igenom, men det är betydligt mer engagerande än samma regissörs version av Lysande utsikter, som jag såg för en vecka sedan. Nu finns det nog inga fler danska Dickens från stumfilmstiden, jag såg David Copperfield för många år sedan i Italien.

Little Dorrit 2

NATTFILMEN: Railway and architecture:

Det här avsnittet handlar om stationen i Huddersfield, bron över Rhen vid Köln och ett hotell i Morecombe.

Huddersfield Train Station
Huddersfield Train Station

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s