12 mars -22: fransmän – skottar – ryssar

img482

Ännu en rapport från
– Following the detectives
George Simenon & Inspector Maigret’s Paris – Han skulle sluta skriva om Maigret efter fyra böcker, men höll på med det tills han dog, Jag har väl läst mer än hälften av dem, och det blir allt svårare att hitta de övriga, på svenska eller engelska. Och så gäller det att hålla reda på vilka de är, ibland händer det inte tillräckligt mycket för att man ska kunna hålla isär dem. Att se filmer och TV-serier med Maigret är ocskå ett slit, när man kommit förbi de vanligaste. Härnäst i boken, som jag hoppar över, eftersom jag inte läst någon bok med detektiven: Ellis Peters & Brother Cadfael’s Shropshire, Dashiell Hammett & Sam Spade’s San Francisco, Declan Hughes & Ed Loy’s Dublin, Ross MacDonald & Lew Archer’s Southern California.

MORGONFILMEN: Chicago PD: Gone

Tomatoes another day

MELLANMÄL: It never happened /Tomatoe’s another day – USA 1934 J S Watson, Alec Wilder

Geordie 1

KVÄLLSFILMEN: Geordie
England 1955 Frank Launder
Netflix öser ut gamla engelska filmer, här om en liten skotte, som tar en korrespondenskurs i att bli större och starkare och vinner släggkastning vid olympiaden i Melbourne. Launder och Sidney Gilliat var ett gediget författarpar i engelsk film, den här är väl inte deras bästa, men hantverket är bra och det är mysigt med skottar,

Geordie - 1955

Surrender 1

NATTFILMEN: Surrender /Kosackfurstens gisslan
USA 1927 Edward Sloman – med: Mary Philbin, Ivan Mosjoukine
De ryska kosackerna invaderar en by med judar i ett grannland och hotar att bränna inne alla byns invånare i kyrkan, om inte…. Mosjoukine flydde från Ryssland efter revolutionen och gjorde flera filmer i Frankrike tillsammans med andra exilfilmare i filmbolaget Albatrross. Philbin däremot kan jag inte minnas, hon verkade bara under stumfilmstiden.
Surrender 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s