14 mars -22: mitt maraton – alla olympiad-filmer 1912-2012 – börjar

following-the-detectives-chicago

En sista rapport från
– Following the detectives
Arthur Conan Doyle & Sherlock Holmes’ London
Det finns inget att tillägg över vad jag gjort i en annan blogg, försökt göra en komplett förteckning av vad Doyle skrivit och vilka filmer och serier som gjorts från varje verk. Det var ett tag sedan jag avslutade det arbetet, och det kommer ständigt nya filmatiseringar, en del av länkarna har antagligen dött, men Doyle har slutat skriva för långe sedan, så den listan på noveller och romaner bör vara komplett.
Den sista detektiven i boken är Lawrence Block & Matt Scudder’s New York, följt av en översikt av andra detektiver i olika delar av världen.

You’re only young once 1

MORGONFILMEN: Andy Hardy: You’re only young once
USA 1938 George Seitz
Den andra i serien om den mycket populära Hardy-familjen. Föräldrarna spelades av nya skådespelare, de som skulle göra serien populär, Lewis Stone och Fay Holden (en engelska som skulle bli den mest typiska amerikanska mamma). Den här gången semestrar de på Catalina-ön utanför Kalifornien. Centralt för 15-åringen Andy Hardy är hur många kyssar kan han ta emot, det skulle bli ett återkommande tema i filmerna. Alla njuter av semestern, även mamma Hardy som inte verkar komma utanför köket, här heller.

You’re only young once 2

Olympic 1912r

KVÄLLSFILMEN: The games of the V Olympiad, Stockholm 1912
2016 Adrian Wool
Boxen med alla olympiadfilmer inspelade mellan 1912 och 2012 anlände i dag. Senare blev det en tradition att göra en sorts minnesfilm för varje olympiad, de mesta kända är kanske Riefenstahls för Berlin och Ichikawas för Tokyo. I tjugo är har den olympiska kommittén och Criterion arbetat med att klara ut rättigheter och letat det bästa bevarade materialet för restaurering. Resultatet är en box med 53 filmer på 43 DVD:er och en bok skriven av Peter Cowie. Stockholm är den första olympiaden, som filmades, men i korta reportage, som visades som förspel på bio, världen över. (Det finns film från tidigare olympiader, men bara enstaka korta). Delar av filmmaterialet har senare omredigerats och flera felaktigheter uppstått. Allt har restaurerats, digitaliserats och analyserats för att kunna sättas ihop på ett korrekt sätt med nya mellantexter som redovisar tävlande och segrare. Resultatet har blivit en 170 minuter lång film, som ständigt fascinerar med myllret av människor på och utanför Stadion i Stockholm. Alla tycks ha halmhattar, och de många funktionärerna gör sig till när de märker att kameran är riktad mot dem, Donald Sorsins pianomusik bidrar till den livliga upplevelsen. Kung Gustav V öppnade olympiaden och delade ut mängder av medaljer och lagerkransar i slutet. Av hans sätt att slänga kransarna på huvudet verkar det som om han började tröttna. I Stockholm deltog 28 länder med 2491 män och 55 kvinnor, de flesta av de senare antagligen i simhopp och simning, vilket resulterade i några närbilder av dem i baddräkt. Om jag tar en olympiad i veckan, så bör jag bli klar med boxen inom ett år. Härnäst en kortare film från den första vinterolympiaden i Chamonix

OS 1912

Olympic 1912

NATTFILMEN: Annika: Episod1 1
Halvvägs tänkte jag stänga av, inte så mycket för att Annika (den i engelska serier ständigt närvarande Nicola Walker) började prata Moby Dick rätt in i kameran, utan för att allt annat var uttjatat, nyinflyttad. jobbig tonårsdotter, avundsjuk kollega som inte fick jobbet, jobbig chef och en signaturmelodi som låter som en kopia till den för Bron, kvinnlig stämma med höga ödsliga toner. Det enda nya är att Annika (norska föräldrar) pratar med tittaren, och det beror väl på att det från början var en dramatisering för radio. Alla situationer skyndas slentrianmässigt förbi. Mord i skotsk marin miljö verkade lovade, men serien lyckas inte göra något av det. Titta på Sorjonen (Netflix) i stället, situationerna är liknande, men manuset ger karaktärerna tid att utvecklas.

Annika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s