25 mars -22: Bara en film i dag, men en göteborgsfilm

MORGONFILMEN: slutet av den jag började titta på för tre dagar sedan.

Hamnstad 1

BERGMANFILMEN; Hamnstad
Sverige 1948 Ingmar Bergman – med: Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund
Jag hade en serie i Göteborgs-Posten om bilder från filmer som utspelade sig i Göteborg. Så här skrev jag om Hamnstad:

“1946 kom Ingmar Bergman till Göteborgs Stadsteater och avskydde staden under ett par år. I slutet av vistelsen, våren och sommaren 1948, spelade han in Hamnstad, ett drama om skyddshemsflickor och illegala aborter. Vanartiga flickor på glid skulle bli ett återkommande tema i den svenska filmens 50-tal.

Enligt Bergman tillhör filmen en period i hans liv när han ännu inte hade något eget att komma med; manuset kom från Olle Länsberg och stilen inspirerades av den italienska neorealismen, från Rom – öppen stad till Hamnstad. “Den är helt gjord i Rossellinis anda.” (Bergman) Men interiörerna togs fortfarande i ateljé i Stockholm.

Bilden är från filmens inledning där Berit (Nine-Christine Jönsson) försöker begå självmord genom att slänga sig i hamnens vatten. Hon räddas av en förbipasserande samtidigt som Gösta (Bengt Eklund) stiger i land efter många år till sjöss. Så småningom får de två ihop det och ett veckoslut tillbringas vid ett pensionat, inspelat i Hindås.

Kritikernas omdömen gick från “repliker… som träklossar på bildytan” till “en raffinerat skicklig regissör”, men fotografen Gunnar Fischers bilder från hamnen imponerade på de flesta. Skildringen av arbetet på kajer och bland hamnskjul förde tankarna till både den engelska 30-talsdokumentären och Pansarkryssaren Potemkin (enligt Jörn Donner).”

En kvinna hörde av sig och berättade att det var hon som hoppat i älven, och två gånger för att Bergman inte var nöjd. En ambulans stod beredd utifall något skulle inträffa.

hamnstad 4

NATTFILMEN: No fighting in the war room or Dr Strangelove and the nuclear threat
USA 2004 John Scheinfeld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s