15 juli

gårDagens kvinna: Gladys Cooper (1888-1971)

Gladys-Cooper_Ggbain.jpg

Engelsk skådespelare på scen, film och television under sju decennier. Scendebuten kom 1905 i Bluebell in Fairyland. Hon spelade Peter Pan flera gånger. Första filmen kom 1913 men på 20- och 30-talen ägnade hon sig mest åt London-scenen där hon var en lysande stjärna. MGM gav henne filmkontrakt 1945. På senare tid spelade hon mamma åt Bette Davis i Now, Voyager (nederst) och åt Rex Harrison i My fair lady. I TV gjorde hon flera avsnitt av The twilight zone. Hon var gift tre gånger: Captain Herbert Buckmaster, Sir Neville Pearson och Philipi Merivale och fick tre barn. Fotomodell var hon också, i ungdomen.

gladys_model

Gladys_Cooper

Läst

Walt

  • Frank O King: Walt and Skeezix, vol. 7 1931-1932

Egentligen Gasoline Alley, men av copyrightsskäl får inte den titeln användas i denna den viktigaste av alla nyutgivningar av gamla serier. Det är två år sedan föregående volymen kom ut. Jag har en känsla av att min inte publicerar en ny bok förrän den förra börjar gå med vinst, så snälla, köp, köp. Jag kommer ändå inte att få uppleva alla volymerna. Karaktärerna växer i realtid, unikt i serievärlden. Det här vardagsstripparna, söndagssidorna har en mer oregelbunden utgivning.

Sett

Hjärter Knekt (1950) Filmografinr 1950/11

* Hjärter knekt – Sverige 1950 Hasse Ekman

Hjärter2

Chans (1962) Filmografinr 1962/08

* Chans – Sverige 1962 Gunnar Hellström – manus: Birgitta Stenberg efter hennes roman

Chans2

Sköna Helena (1951) Filmografinr 1951/31

* Sköna Helena – Sverige 1951 Gustaf Edgren


The first feature/talkie in Paraguay:

Cerro Cora

Cerro Cora 1978 Ladislao Gonzales – with: Rosa Ros, Roberto de Felice

Technicolor

Roast-beef and movies (#307) 1933 Samuel Baerwitz

An all-colour short but not preserved in Technicolor.

Hört

Gershwin on the Internet

265:17. Buzzard song – Lyrics: DuBose Heyward
Porgy and Bess

Lawrence Tibbett

Miles Davis

Blaz Pucihar

Cleveland Orchestra

Lawrence Tibbett

Giacomo Tantillo

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

The Houdini’s & Nieuw Sinfonietta Amsterdam

 

25 november

gårDagens kvinna: Mary Mandame

Hon bodde i Plymouth, USA, och var den första kvinna som tvingades bära ett tecken på sina kläder för otukt. Hon anklagades för “dallyange diverse tymes with Tinsin, an Indian” och att ha “commiting the act of uncleanse with him”. Om hon inte att bar tecknet skulle hon brännmärkas i ansiktet. Hon dömdes till att piskas genom stadens gator. Tinsin blev piskad vid skampålen.

Läst

walt

* Frank O King: Walt before Skeezix 1918-1920

Min favoritserie är Krazy Kat, tätt följd av Polly & her Pals, tätt följd av Gasoline Alley. Sedan några år har man gett ut den senare serien i fem volymer (1921-1930) under namnet Walt & Skeezix eftersom serien har fortsatt komma ut under namnet Gasoline Alley och rättigheterna till namnet (men inte serien) hör till nuvarande utgivare. 1921 hittade Walt den nyfödda bebisen Skeezix utanför sin dörr och serien ändrade karaktär. I realtid får vi följa hur barnet växer upp går i skola och får egna barn, antagligen den enda serie där karaktärerna åldras vecka för vecka. Den här volymen, den senast publicerade, innehåller alla serierutor från början. Det är en charmerande skildring från amerikanskt vardagsliv, men många drag från O Kings eget familjeliv. Bara vardagsstripparna finns här, söndagssidorna är helt annorlunda, fantastiska fantasier, som också börjat ges ut, i samma enorma format som den tidens söndagstidningar.

Walt_Before-08
Böckerna innehåller mycket ”extramaterial”
Walt 2
En söndagssida från 1931

Sett

* The Judge — USA 2014 David Dobkin