9 augusti

gårDagens kvinna: Anna Achmatova (1889-1966)

Anna

Rysk poet född i Bolsjoj Fontan, Odessa. Inte mycket är känt om hennes tidiga liv. Hennes viktigaste verk var Requiem (1935-40) om Stalins terror. Hon var gift tre gånger och hade ett stort antal förhållanden. Hennes första man, Nikolai Gumilev, dödades av hemliga polisen, deras son tillbringade lång tid i ett Gulag-läger. Hon hindrades att arbeta och vänner flydde eller begick självmord. Hon var mentor åt Yevgeny Rein and Joseph Brodsky. Hon översatte verk till ryska från ett stort antal språk, forskade, skrev essäer, vann internationella priser, blev hedersdoktor i Oxford. Hon var en viktig del av alla aspekter av Sovjets kulturliv och i dag finns Anna Akhmatova Literary and Memorial Museum i St. Petersburg. Efter hennes död kom tusentals människor till de båda ceremonierna i Moskva och Leningrad. Det här är en löjligt kort sammanfattning av ett komplext liv. Fortsätt läs på Wikipedia.

Anna4
med Alexander Block – konstnär: Lidia Davidenkova
anna2
konstnär: Modigliani
Anna5.JPG
konstnär: Nathan Altman
Anna6
med sonen 1925

Anna3

AnnaAAnnaB

Två bilder från museet i St Petersburg.

Anna 9Anna 8

Sett

lattesa.jpg

* L’attesa – Italien/Frankrike 2015 Piaro Messina

"L'Attesa" di Piero Messina

medecin

* Médecin de campagne – Frankrike 2016 Thomas Lilti

medecin2


The first film in Sweden:

Slagsmål

Slagsmål i Gamla Stockholm 1897 3/7 Ernest Florman – producer: Numa Handels & Fabriks AB – two 17th-century cavaliers fighting over a girl

The first feature film in Sweden:

blodet

Blodets röst 1913 20/10 Victor Sjöström – with Sjöström, Ragna Wettergren – production: Svenska Biografteatern

The first talkie in Sweden:

konstgjorda

Konstgjorda Svensson 1929 14/10 Gustaf Edgren – with: Fridolf Rhudin, Brita Apelgren – producer: Film AB Minerva

The first colour film in Sweden:

klockorna.jpg

Klockorna i gamla stan 1947 Ragnar Hylthén-Cavallius – with: Edvard Persson – production: Europa Film – Cinecolor

Technicolor

Premier 1

Cartune Classics: Toyland premiere (#324) 1934 Walter Lantz

premier 2premier 3premier 4premier 5premier 6premier 7premier 8

Hört

Gershwin on the Internet

I wants to stay here (part of I loves you, Porgy)
Porgy and Bess

Oscar Peterson

Ella Fitzgerald / Louis Armstrong

Lena Horne

15 juli

gårDagens kvinna: Gladys Cooper (1888-1971)

Gladys-Cooper_Ggbain.jpg

Engelsk skådespelare på scen, film och television under sju decennier. Scendebuten kom 1905 i Bluebell in Fairyland. Hon spelade Peter Pan flera gånger. Första filmen kom 1913 men på 20- och 30-talen ägnade hon sig mest åt London-scenen där hon var en lysande stjärna. MGM gav henne filmkontrakt 1945. På senare tid spelade hon mamma åt Bette Davis i Now, Voyager (nederst) och åt Rex Harrison i My fair lady. I TV gjorde hon flera avsnitt av The twilight zone. Hon var gift tre gånger: Captain Herbert Buckmaster, Sir Neville Pearson och Philipi Merivale och fick tre barn. Fotomodell var hon också, i ungdomen.

gladys_model

Gladys_Cooper

Läst

Walt

  • Frank O King: Walt and Skeezix, vol. 7 1931-1932

Egentligen Gasoline Alley, men av copyrightsskäl får inte den titeln användas i denna den viktigaste av alla nyutgivningar av gamla serier. Det är två år sedan föregående volymen kom ut. Jag har en känsla av att min inte publicerar en ny bok förrän den förra börjar gå med vinst, så snälla, köp, köp. Jag kommer ändå inte att få uppleva alla volymerna. Karaktärerna växer i realtid, unikt i serievärlden. Det här vardagsstripparna, söndagssidorna har en mer oregelbunden utgivning.

Sett

Hjärter Knekt (1950) Filmografinr 1950/11

* Hjärter knekt – Sverige 1950 Hasse Ekman

Hjärter2

Chans (1962) Filmografinr 1962/08

* Chans – Sverige 1962 Gunnar Hellström – manus: Birgitta Stenberg efter hennes roman

Chans2

Sköna Helena (1951) Filmografinr 1951/31

* Sköna Helena – Sverige 1951 Gustaf Edgren


The first feature/talkie in Paraguay:

Cerro Cora

Cerro Cora 1978 Ladislao Gonzales – with: Rosa Ros, Roberto de Felice

Technicolor

Roast-beef and movies (#307) 1933 Samuel Baerwitz

An all-colour short but not preserved in Technicolor.

Hört

Gershwin on the Internet

265:17. Buzzard song – Lyrics: DuBose Heyward
Porgy and Bess

Lawrence Tibbett

Miles Davis

Blaz Pucihar

Cleveland Orchestra

Lawrence Tibbett

Giacomo Tantillo

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

The Houdini’s & Nieuw Sinfonietta Amsterdam