FELIX FEIST – DEN ANDRE ULMER & KEATONS REKLAMFILMER.

Kronologi

3 Picasso

Pablo Picasso (1881-1973): Kvinna och hund (1953).

Läst

walt 2

gasolda

*  Frank O King: Walt and Skeezix, vol 8

De går lång tid mellan delarna i den här serien, så inför 8:ans ankomst läste jag om de första sju. Om vi bortser från äventyrsserier (Terry och piraterna) och komiska serier (Krazy Kat), så är det här världens bästa serie. Egentligen heter den Gasoline Alley, men amerikanska copyright-lagar hindrar användningen av titeln när någon annan tagit över rättigheterna. Det är den enda serie där karaktärerna åldras i realtid. Skeezix lämnades som bebis på Walts trappa och är nu uppvuxen och har egna barn, kanske barn-barn, vad vet jag, den lockar mig inte som den ser ut i dag.  Den här utgåvan har bara dagsstripparna, söndagssidorna har getts ut för bara några perioder. De är fantastiska. Söka gärna efter dem på nätet men där kan man bara ana vilken effekt de gör i det format som tidningar hade förr. Det är förresten Chris Ware (se tidigare post), som gjort layout både för den här bokserien och för Krazy Kat.

gasoli

Sett

nattfilmen

alka

Några av Buster Keatons reklamfilmer

Alka-Seltzer -58

Northwest Airlines -58  dålig kvalité fel format

Simon pure beer -58

Milky way candy bar -61

Ford -64

Pure oil -65

lagunitas holiday

nattens öl:  Lagunitas Maximus är som sagt min nattfavorit, så jag hade väntat mig mer av deras julvariant. Köpte den bara en gång. Ingen julkänsla säger många kritiker.

frukostfilmen

garden

* The garden murder case – USA 1936 Edwin L Marin

Philo Vance-filmerna började hos Paramount men vandrade sedan mellan Warner och MGM för att slut på Powerty Row (se föregående post). Den här är MGM och det märks på alla sätt, även om det är en B-film så finns alla resurser.

kvällsfilmen

devil

* The devil thumbs a ride – USA 1947 Felix Feist

När Bologna meddelade att de skulle ägna en sektion åt Felix Feist vid den gångna sommarens festival gjorde jag en sökning; det är det man gör när man inte åker på festivaler längre. Jag hade aldrig hört talas om karl’n. Efter Deluge (1931) där New York och resten av världen drunknar av stormvågor, endast Frihetsstatyn står kvar, gjorde han en massa kortfilmer för att på slutet av 40-talet gå över till långfilmer som denna. Enklast förklarar man Feist genom att kalla honom för en andra Edgar Ulmer, både ämnesval och de spretiga typen av filmer stämmer. Jag har en del långfilmer kvar, men framför allt episoder från en hel del TV-serier.

SETT TIDIGARE

Deluge (1933) 
Directed by Felix E. Feist
Shown: destruction of New York City

* Deluge – USA 1933 Felix Feist

* MGM Oddities: Strikes and spares– USA 1934 Felix Feist

* Pete Smith’s Specialties: Decathlon Champion – USA 1937 Felix Feist – om Glen Morris

* Pete Smith Specialties: Radio Hams – USA 1939 Felix Feist

* Prophet without honor – USA 1939 Felix Feist

* Pete Smith Specialties: Set ‘em up – USA 1939 Felix Feist

threat

* The threat – USA 1949 Felix Feist

Bara vi vet att en av liftarna är en mördare.

 

15 juli

gårDagens kvinna: Gladys Cooper (1888-1971)

Gladys-Cooper_Ggbain.jpg

Engelsk skådespelare på scen, film och television under sju decennier. Scendebuten kom 1905 i Bluebell in Fairyland. Hon spelade Peter Pan flera gånger. Första filmen kom 1913 men på 20- och 30-talen ägnade hon sig mest åt London-scenen där hon var en lysande stjärna. MGM gav henne filmkontrakt 1945. På senare tid spelade hon mamma åt Bette Davis i Now, Voyager (nederst) och åt Rex Harrison i My fair lady. I TV gjorde hon flera avsnitt av The twilight zone. Hon var gift tre gånger: Captain Herbert Buckmaster, Sir Neville Pearson och Philipi Merivale och fick tre barn. Fotomodell var hon också, i ungdomen.

gladys_model

Gladys_Cooper

Läst

Walt

  • Frank O King: Walt and Skeezix, vol. 7 1931-1932

Egentligen Gasoline Alley, men av copyrightsskäl får inte den titeln användas i denna den viktigaste av alla nyutgivningar av gamla serier. Det är två år sedan föregående volymen kom ut. Jag har en känsla av att min inte publicerar en ny bok förrän den förra börjar gå med vinst, så snälla, köp, köp. Jag kommer ändå inte att få uppleva alla volymerna. Karaktärerna växer i realtid, unikt i serievärlden. Det här vardagsstripparna, söndagssidorna har en mer oregelbunden utgivning.

Sett

Hjärter Knekt (1950) Filmografinr 1950/11

* Hjärter knekt – Sverige 1950 Hasse Ekman

Hjärter2

Chans (1962) Filmografinr 1962/08

* Chans – Sverige 1962 Gunnar Hellström – manus: Birgitta Stenberg efter hennes roman

Chans2

Sköna Helena (1951) Filmografinr 1951/31

* Sköna Helena – Sverige 1951 Gustaf Edgren


The first feature/talkie in Paraguay:

Cerro Cora

Cerro Cora 1978 Ladislao Gonzales – with: Rosa Ros, Roberto de Felice

Technicolor

Roast-beef and movies (#307) 1933 Samuel Baerwitz

An all-colour short but not preserved in Technicolor.

Hört

Gershwin on the Internet

265:17. Buzzard song – Lyrics: DuBose Heyward
Porgy and Bess

Lawrence Tibbett

Miles Davis

Blaz Pucihar

Cleveland Orchestra

Lawrence Tibbett

Giacomo Tantillo

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong

The Houdini’s & Nieuw Sinfonietta Amsterdam