8 juli

gårDagens kvinna: Jeanne d’Arc (1412-1431)

jeanne darc

25 år efter att hon som 19-åring bränts på bål tog den franske kungen Charles VII, som tidigare lämnat henne till inkvisitionen, upp hennes fall och lät tre biskopar leda en ny rättegång, som överkastade det tidigare beslutet. 1920 blev hon helgonförklarad. Enligt Madame Tussauds omröstningar är hon den mest älskade kvinnan i historien. Hennes autograf är den högst värderade av en kvinna.

Sett

http://ruebensramblings.files.wordpress.com/2012/05/hemingway-and-gellhorn.jpg

* Hemingway & Gelhorn – USA 2012 Philip Kaufman

Biografier är knepiga på film eftersom de ofta blir redovisande med händelser och karaktärer komprimerade för att ge en hanterbar struktur och dramaturgi. Den längre sekvensen om det spanska inbördeskriget är intressantast och blir nästan en bakomfilm till Joris Ivens The Spanish earth. Man har förstås utgått ifrån den filmen och Robert Capas fotografier vid iscensättningarna.

https://i0.wp.com/media.npr.org/assets/img/2012/05/21/stamberg-ac77fcc8f903f21a68bee48f1e4c6c977f1dedef-s6-c30.jpg

https://i0.wp.com/www.litstack.com/wp-content/uploads/2012/05/hemgell3.jpg

https://i0.wp.com/images.smh.com.au/2012/09/13/3632632/729-kidman-gellhorn-aged-620x349.jpg

Ett exempel på respekt för detaljer och samtidigt en dramaturgisk förenkling av verkligheten är när Orson Welles stormar ut från inspelningen av berättarrösten till The Spanish earth, anklagad för att vara för teatralisk, och Hemingway tar över med en mindre pompös stämma. Bådas röster spelades in helt och filmen är utgiven på DVD med båda varianterna. I dag anses Welles version vara den som bäst stått emot tidens förändrade uppfattning om vad som låter bra. De andra krigen blir egentligen enklare upprepningar av det spanska kriget och mer redovisningar av Gellhorns liv som krigskorrespondent, inklusive användandet av kända fotografier, som det av barnet som sitter övergivet på en bombad järnvägsstation i Kina. Filmens behållning är de insikter man får i Martha Gellhorns (bortglömda) liv. Gärna en dokumentär om henne kompletterad med en visning av The Spanish earth, som väl antagligen inte är så känd i dag heller.  Här är den på YouTube med Hemmingways berättarröst.

Här är en recension som mycket bättre uttrycker vad jag känner för filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s