DET ENDA SÄKRA STÄLLET FÖR KVINNOR: HELVETET.

gårDagens kvinna: Anna Komnena (1083-1153)

Komnene

Bysantinsk prinsessa som var medgrundare till Konstantinopels läkarskola. Hon var en av få kvinnliga historiker innan vår tid. Alexiad är en prosadikt i 15 volymer som beskriver faderns regerande och innehåller många aspekter av den bysantinska tiden, inklusive kvinnors sätt att leva.

Kronologi

Christus dam.jpg

Petrus Christus (ca 1410-1472): Porträtt av ung dam (ca 1446).


På 1100-talet trodde västerländska läkare att livmodern hade sju kammare, tre som producerade pojkar, tre flickor och en hermafroditer. Andra läkare, som de flesta arabiska, trodde att livmodern hade två håligheter.

Läst

cinema

* Richard Roud: Cinema: A critical dictionary, vol 1-2

Essäer, författade av ett stort antal filmkännare. Stilarna är otroligt skiftande, som det ska vara. De mest excentriska kan man hoppa över (eller tycka bäst om). Claude Ollier lyckas skriva åtta sidor om Joseph von Sternberg utan att nämna Marlene Dietrich vid namn. Redaktören Richard Roud avslutar varje bidrag med uppdateringar och litteraturhänvisningar, ibland kompletterande kommentarer, som ett par spalter om Dietrich. Ett fåtal skådespelare tas upp som Garbo, bröderna Marx och några nationella perioder, som Nagisa Oshima and Japanese cinema in the 60s, Bo Widerberg and the Swedish cinema since 1960 och Vincente Minnelli and the 1940s musical. Det har tagit mig flera år att komma igenom de två volymerna, även om jag hoppat över de få regissörer jag inte är bekant med.

DAGENS CHARLIE
Tre av de vanligaste frågor Charles fått:
1. What exactly are you doing?
2. Keep you busy do they?
3. Pay you enough, do they?

DROGFRITT
Enligt FN är det 1951 200 miljoner marijuanaanvändare i världen, mest i Indien, Nord-Afrika, Mexiko och USA. 1941 uppskattar man antalt opiumrökare i Kina till 40 miljoner.

Sett

0 Colleen-Bawn

* The Colleen Bawn – Irland 1911

Det gjordes en australisk film samma år med samma namn, den är förlorad, den amerikanska inspelad i Irland saknar bara slutet. Pjäsen av Dion Boucicault var populär. Den australiska finns på IMDb, inte den amerikanska, som finns på YouTube. Den stor affär av att alla scener är inspelade exakt på den plats de utspelade sig, men ofta ser man inte mycket av varken interiörer eller exteriörer.

0 safe

* Safe in Hell – USA 1931 William Wellman

0 safe2

Orphans

0-goodnight.jpg

* Goodnight with Sabrina – England 1959

Sabrina (Norma Sykes) var en oerhört populär storbystad blondin i reklam och TV-serier. Den här spelades in i 8 mm.

* Hotel Park Lane – England 1959 en arbetskopia som visar bygget av Hilton

0 public

* Public wash-house Liverpool – England 1959

Filmen berättar också om Kitty Wilkinson, ”the Saint of the Slums”, som var en pionjär för de offentliga tvättinrättningarna under koleraepidemin 1832.

0 yoki

* Yoko Tani in London – England 1959

Yoko Tani var en berömd japansk skådespelare som vid den här tiden medverkade i flera internationella filmer. Här går hon omkring med en 8 mm-kamera.

 

Lämna en kommentar