BERLINALE 2000: Spencer Tunick

2000 6a

Arlene Donnellys film Naked states följer fotografen Spencer Tunicks odyssé över USA. Hans mål är att fotografera nakna människor i varenda delstat. Han går bara fram till människor och frågar dem. Reaktionerna är mycket olika, men förvånansvärt många svarar ja, ofta till sin egen förvåning. Kanske en bidragande orsak är att alla bilder tas tidigt på morgonen, i soluppgången, skumma saker tenderar att ske på kvällen. Deras enda betalning är en kopia av bilden.En höggravid kvinna poserar lutad mot en luffares skräpfyllda shoppingvagn. Han står påklädd på andra sidan. Hon kan inte förklara riktigt varför hon ställer upp.

2000 6b

En 65-åring man står på knä mitt i backen upp mot ett museum. Han känner det som en ny start på sitt liv. En superfet kvinna upplever hur hennes böljande kroppsmassor harmonierar med klipporna vid Jersey-stranden av Hudson-floden med Manhattans skyskrapor i bakgrunden.En ung tjej tvekar länge innan hon till slut säger ja. Senare i filmen förklarar hon att hon blivit våldtagen ett halvår tidigare och att hon sedan dess varit folkskygg, om någon närmade sig drog hon sig undan. Poseringen gjorde att hon blev vän med sin kropp igen, att hon accepterade den. Den blev en terapi.Det är inga porträtt Tunick tar. Han objektifierar kropparna och visar hur de är en del av miljön. Helst vill han ha många kroppar, så att han skapa mönster med dem. Höjdpunkten blir på en rockkonsert när tusen människor dyker upp på morgonen och sprider ut sig på landningsbanan till ett övergivet militärflygfält.

2000 6c

Naked states slår mot den utbredda amerikanska uppfattningen om nakenhet som något onaturligt och fult. I USA hör man ofta arga rop på att bidrag ska dras in för museer som gör “oanständiga” utställningar. “Vi vill inte att statliga medel ska användas till pornografi.”Märkligt nog blir Tunick arresterad bara en gång under sin nationsresa, på Times Square klockan fem på morgonen, när han fotograferar femtio människor som ligger mitt på gatan. Han blir friad vid rättegången.Tunick började sin resa med förhoppning om att kunna göra en utställning. Mot slutet har han blivit så uppmärksammad att han erbjuds ett galleri i New York. Flera av de avbildade reser dit, bl a den gravida kvinnan, nu med barnet på armen. Hon gör en ny insikt.- Jag visste att jag skulle få en bild av mig själv att ha hemma, men jag tänkte aldrig på att jag också skulle pryda någon annans vardagsrum, säger hon stolt och fascinerad.Gemensamt för dessa fyra filmer är att de alla ger oss nya kunskaper inom ett område där nyfikenheten är större än allmänkunskapen. Det är kunskap som hjälper oss att förstå sammanhang och processer och – om så behövs – ta avstånd.

2000 6d

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s