16 november: Katter – Synd – Kapitel

Efter ett längre uppehåll tänkte jag väcka liv i den här bloggen igen. Och skriva om böcker jag läser och filmer jag ser. Och lite annat.

LÄST

Lööf 1

— Jan Lööf: Matildas katter

Jag hittade en ny Jan Lööf på loppis i dag. Den jag läst mest för barn är Sagan om det röda äpplet. Matildas katter är stora. De är ett lejon och en tiger – kanske.

Sirens 1

— Hans Helmut Prinzler: Sirens & Sinners. A Visual History of Weimar Film 1918-1933

Det här praktverket på 300 sidor och överstort format har jag misslyckats två gånger med att få tag, senast skickade Cdon fel bok och eftersom de inte kunde skicka rätt utan att jag beställde den igen, så tröttnade och lät bli, kan man inte fixa ett fel utan att kunden behöver göra fler åtgärder, får det vara. Och nu, när jag hittat den på biblioteket, är jag glad att det blev fel. Den är utgiven i samband med en retrospektiv vid Berlinfestivalen, utgiven av amerikanska Thames & Hudson, skriven på tyska, och översatt till engelska av David H Wilson. Den tyska Weimar-republiken existerade från efter första världskriget till nazismens genombrott 1933 och bestod av 18 regioner (Länder) Kulturen blomstrade, särskilt filmen, med titlar som Dr Caligari, Metropolis, Dr Mabuse, M, Faust, Nibelungen. Ett inledande kapitel handlar om olika aspekter av filmindustrin: studios, fotografer, kritik, tidskrifter, affischer, radio, grammofon och mycket mer. Det är så dåligt översatt att det är en plåga att läsa texten, jag slutade innan jag kommit halvvägs, eftersom jag ändå kände till de mesta. Jämför med förordet och de korta beskrivningarna av varje film där det är helt annat flyt i språket. De 335 bilderna är elegant reproducerade i duotone, men jag har sett de flesta tidigare. Så jag är glad att jag inte äger den här boken. Av de 70 filmerna är det bara 13 som jag inte sett och 6 av dem har jag hittat på nätet. De kommer här allteftersom jag ser dem.

Sirens 2

Sirens 3

Sirens 4

SETT

Verdens verste menneske 1

— Verdens verste menneske  – Norge/Frankrike/Sverige/Danmark 2021 regi: Joachim Trier – med: Renate Reinsve (pris i Cannes)

En film i prolog, 12 kapitel och epilog. Julie vet inte vad hon vill med sitt liv och byter utbildning på löpande band i prologen. Kapitlen skildrar henne i två relationer. under några år. Det är som tolv novellfilmer av olika karaktär. Inledningsvis kände jag en oförklarlig irritation – vela inte! – är det Julie titeln syftar på, vem annars kan det vara? Jag tror den har beskrivits som en deprimerande romantisk komedi och jag tror att publiken har lika kluven uppfattning. Någon tyckte den var fantastisk, en annan nästan hatade den, jag är nog någonstans mittemellan.

Verdens verste menneske 2

Verdens verste menneske 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s