15 december: kultur, gloria, max

LÄST

Kulturminnen

— Sveriges National Atlas: Kulturminnen och kulturmiljövård

Det har kommit ut drygt 25 delar av den här serien och jag har läst alla utom en, Jordbruket. Det är mycket varierande kvalité, en del volymer på engelska förstörs av ett amatörmässigt språk, skriven av en svensk som tror att han kan engelska. Det verkar vara olika författare till delarna i boken, ibland blir språket torftigt. Ofta blir informationen statistik för byråkrater i stället för detaljer för vetgiriga, men utgivningens format sätter begränsningar. Exempel på måfå: karta med Industrimiljöer av riksintresse visar tre olika typer av prickar utan någon förklaring av vad det är. Jag antar att man får gå till regionala guideböcker för att hitta den informationen. Men i stort har det varit en intressant resa genom Sverige på olika tematiska vägar.

SETT

HDK Valand vernissage på Konstmuseet.

The Glorias 1

— The Glorias – USA 2020 Julie Taymor – med: Julianne Moore, Alicia Vikander (båda som Gloria Steinem)

Taymor är en intressant regissör med känsla för det visuella, hon gjorde en grym filmversion av Shakespeares Coriolanus och Lejonkungen på Broadway och Beatles-filmen Across the universe. Fyra skådespelare behövs det för att skildra Steinem (två barn) och ibland är de i samma scen. Filmen är bättre än sitt rykte, i varje fall om man är intresserad av ämnet, men den håller på alldeles för länge.

The Glorias 2

The Glorias 3

Lingénieux attentat

L’ingénieux attentat – Frankrike 1910 Max Linder
– Max Linder pratique tous les sports – Frankrike 1913 Max Linder
Kanske inte det bästa av Max Linder, särskilt den andra. Samma länk till båda filmerna och det finns en tredje på sidan, som jag redan sett.

Max Linder pratique tous les sports

Lämna en kommentar