20 augusti

gårDagens kvinna: Kejsarinnan Maria Theresa (1717-1780)

http://theloveforhistory.files.wordpress.com/2011/05/maria-theresa-of-austria-hoky-roman-empress-kings-and-queens-17202021-580-726.jpg

Den österrikiska kejsarinnan belönade rikligt sin läkare efter att hon hade klagat på ett otillfredsställande sexliv, trots att hon fött 16 barn. Han rekommenderade att “Ers mest heliga majestäts vulva under en betydande tid borde stimuleras innan coitus.”

Läst

https://i0.wp.com/d.gr-assets.com/books/1348317005l/509493.jpg

* Best detective stories of Agatha Christie

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i Agatha Christie, men efter att ha arbetat med en filmografi utifrån hennes verk, och efter att ha sett nästan alla avsnitt med David Suchet som Poirot tänkte jag att jag skulle göra ett nytt försök. Den här boken var kanske inte den bästa att börja med. Den ingår i Longman Fiction, en serie med enkel engelska för nybörjare, visserligen den mer avancerade graden där texten är komplett, men man kan anta att urvalet är anpassat efter syftet snarare än de litterära kvalitéerna.

The mystery of Hunter’s Lodge (Hercules Poirot)
The million dollar bond robbery (H.P.)
The adventure of the Clapham cook (H.P.)
Accident
The Lernean hydra (H.P., del av Labour of Hercules)
The Stymphalian birds (H.P., del av Labour of Hercules)
Tape-measure murder (Miss Marple)

Sett

-la-cour-de-babel

 

* La cour de Babel (Franska för nybörjare) – Frankrike 2014 Julie Berticelli

Ett bra exempel på hur viktigt det är för en dokumentär att hitta rätt människor som representanter för det ämne eller sak som filmaren vill lyfta fram, i det här fallet invandrare som lär sig franska. Under den första lektionen skriver alla en hälsningsfras på sitt eget språk på vita tavlan. Mångfalden blir tydlig, inte bara olika ord och uttryck, utan framför allt olika skrivtecken. Efter ett år med klassen i filmens slut känner man vilken stor betydelse perioden har varit för eleverna i de tragiska avskedsscenerna. Även för publiken känns det lite ledsamt att lämna dem, och då har filmaren lyckats. Det är sympatiskt att som omväxling se något som fungerar.

https://i0.wp.com/m.jactiv.ouest-france.fr/sites/default/files/imagecache/gallery-image/images/2014/03/28/1291-140327172118729-0.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s